lex-slaghuis

‘Zonder kennis kan de burger niets zinnigs terugzeggen’

In de doe-democratie moeten mensen de handen uit de mouwen steken, schrijft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in zijn recente rapport ‘Vertrouwen in de burger’. Maar hoe gaat dat in de praktijk? Trouw praat daarover met professionals en vrijwilligers. Vandaag: Lex Slaghuis, internet-ondernemer en voorzitter van Hack de Overheid.

De overheid is niet meer de enige met vak- en dossierkennis, door open data kunnen burgers zichzelf opwerken van leek tot expert, zegt de ondernemer, die overigens behoorlijk te spreken is over de medewerking van overheidsinstellingen bij het transparant maken van de bestanden. Slaghuis: “Burgers weten waar het over gaat. Geef hen dezelfde informatie, maak het gelijkwaardig, want dat is rechtvaardig.”

Archief Tweede Kamer vrijgegeven
De Tweede Kamer heeft sinds deze week haar archief met honderdduizenden documenten vrijgegeven. Gewone computergebruikers kunnen er nog niks mee, maar voor programmeurs is het openbaar maken van deze gegevens volgens Lex Slaghuis een walhalla. Op 8 september kunnen zij in het Tweede Kamer-gebouw toepassingen maken op het Apps voor Democratie-event van de Tweede Kamer, waar Slaghuis en zijn Open State Foundation bij betrokken zijn. Naast de apps-competitie zijn er workshops over de mogelijkheden die deze openheid biedt voor politici en voor journalisten. Ze kunnen alles nagaan, ook wat politici twintig jaar geleden hebben gezegd of welk werkbezoek ze hebben afgelegd. Politici kunnen bijvoorbeeld checken welke woorden goed scoren, of op welke activiteiten ze de beste reacties kregen. Die informatie is nu officieel ook toegankelijk, maar heel moeilijk te verkrijgen. Programmeurs gaan er mee aan het werk, zodat ook het grote computerpubliek erbij kan.

Lees volledig artikel

Comments are closed.