RutteTweedeKamerEU

Kamer: informatie over Europese besluitvorming onvoldoende

De Tweede Kamer moet beter geïnformeerd worden over de Europese besluitvorming voordat premier Rutte naar Brussel afreist om te onderhandelen. Door de te magere informatievoorziening en het groot aantal geheime documenten staat de controlefunctie van het parlement onder druk. Dit zal de Kamer dinsdag aan minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) kenbaar maken.

De Kamer wil dat minister Timmermans in Brussel gaat ijveren voor meer openbaarheid over vergaderstukken van de Europese Raad, zoals conceptconclusies voor een Europese top.

Nu geldt een ‘richtsnoer’ waardoor deze documenten – die het stempel Limité dragen – vertrouwelijk blijven, terwijl ze op internet vaak gewoon te lezen zijn. ‘Een vrij absurde situatie’, stelt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die dinsdag namens de voltallige commissie Europese Zaken het woord zal voeren in een speciaal overleg met de minister. ‘De besluiten die in Brussel worden genomen zijn definitief. Daarom moet we van tevoren zo veel mogelijk informatie hebben. Dit raakt aan het hart van onze controlerende functie’, aldus Omtzigt.

Lees verder

Comments are closed.